UHT - SERVICE

Eén van de basisideeën van UHT-klavieren.

UHT Service

Een modulair systeem, met als optie verschillende instelmogelijkheden volgens de wensen van de klant. In het kader van een technisch zinvolle afstelling leiden de 5 instelparameters tot geheel individuele klavieren. De orgelfabrikant neemt daartoe contact op met UHT. Na een afspraak komt de organist naar Erfurt en in het atelier worden in zijn bijzijn de gewenste instellingen gedaan. UHT biedt deze service gratis aan.

 

Voorbeeld 1

Een organist wil op zijn orgel thuis een gelijkaardig speelgevoel hebben zoals op het orgel in zijn kerk. Hij bestelt een orgel met 4 manualen. De orgelfabrikant geeft hem advies en neemt contact op met UHT. Hij wil dat de 4 manualen verschillende speelkarakters hebben: het hoofdwerk moet 140 g toetsweerstand, een krachtig drukpunt en een toetsdiepte van 11mm hebben. Het zwelwerk wordt gelijkaardig ingesteld, maar met 10mm toetsdiepte. Koor en positief hebben minder toetsweerstand en lichter drukpunt. Daarbij komt de beslissing, op welke positie drukpunt en schakelcontact moet liggen. Uiteraard kan dit individuele speelgevoel ook akoestisch gecontroleerd worden. De zo ingestelde klavieren worden dan door UHT aan de orgelfabrikant geleverd.

Voorbeeld 2

UHT-klavieren werden in de elektrische speeltafel van een pijporgel ingebouwd. De afstand van de speeltafel tot orgelgalerij is in vele kerken zo groot, dat het tot geluidsvertragingen komt. De organist moet dus altijd vooruit spelen, tot hij de klank zelf hoort. Normaal worden bij UHT-klavieren de contacten zo ingesteld, dat ze schakelen als ze over het drukpunt heen zijn. In dit geval is het misschien zinvol, dat het contact iets eerder dan het drukpunt is ingesteld, namelijk zo, dat als over het drukpunt heen gegaan wordt, de klank al bij de organist is aangekomen.

Speciale service

We hadden een geval, waarbij door ziekte de oorspronkelijke zware instelling van de UHT-klavieren hinderlijk werd. Het orgel kon beduidend lichter speelbaar gemaakt worden, omdat de parameters door UHT achteraf veranderd kunnen worden. In andere gevallen bestond de wens, het drukpunt te veranderen of de toetsweerstand te verhogen. De speciale service ter plaatse is niet gratis. Bevoegd is in elk geval eerst de orgelhandelaar of orgelfabrikant. Er zijn afspraken nodig, waarvoor UHT een offerte zal opstellen.

©  2010-2023 ULRICH HERMANN TASTATURBAU - AM ROLLSBERG 214 - 99610 ORLISHAUSEN - GERMANY. ALLE RECHTE VORBEHALTEN.