UHT - SZOLGÁLTATÁS

Az UHT-billentyűzetek egyik alapeszméje.

UHT SZOLGÁLTATÁS

Építőszekrény-elvű rendszer a vevő kívánsága szerinti különböző beállítási lehetőségekkel. Műszakilag ésszerű finombeállítási határokon belül az öt beállítási paraméter teljesen egyéni billentyűzetek létrehozását teszi lehetővé. Az orgonagyártó ebből a célból felveszi a kapcsolatot az UHT céggel. Az időpont-egyeztetést követően az orgonista Erfurtba utazik és a műhelyben az ő jelenlétében végzik el a kívánt beállításokat. Ezt a szolgáltatást az UHT ingyenesen nyújtja.

 

1 példa

Az orgonista otthoni orgonáján az orgonajáték hasonló érzését szeretné átélni, mint a templomi orgonán. Négybillentyűzetes orgonát rendel. Az orgonagyártó tanácsokkal látja el és felveszi a kapcsolatot az UHT céggel. Szeretné, hogy a négy orgonamaunálon az orgonajáték jellege különböző legyen: A fő billentyűzeten a billentyű-ellenállás 140 g kell, hogy legyen, a nyomáspontnak erősnek kell lennie, a billentyűk lenyomási mélysége pedig 11 mm kell, hogy legyen. A redőnyművet hasonló módon állítják be, csak 10 mm lenyomási mélységgel A kórus és a pozitív billentyű-ellenállása kisebb és nyomáspontja könnyebb kell, hogy legyen. Ezzel párhuzamosan azt is el kell dönteni, hogy milyen pozícióban kell lennie a nyomáspontnak és a kapcsolási pontnak. Ezt az egyéni játékérzést természetesen akusztikusan is ellenőrizni lehet. Az így beállított billentyűzeteket azután az UHT leszállítja az orgonagyártónak.

2 példa

UHT-billentyűzeteket építettek be egy sípos orgona elektromos játszóasztalába. A játszóasztaltól az orgonaemelvényig tartó távolság egyes templomokban olyan nagy, hogy emiatt a zenei hang torzulhat. Az orgonista tehát csak jóval később hallja meg, hogy valójában mit is játszik. Az UHT-billentyűzeteknél az érintkezőket rendszerint úgy állítják be, hogy azok a nyomásponton való áthaladást követően kapcsolnak. Ilyenkor adott esetben ésszerű lehet az érintkezést a nyomáspontnál valamivel előbbre állítani, mégpedig úgy, hogy az orgonista már akkor is hallhassa a hangot, amikor a billentyű áthalad a nyomásponton.

Különleges szolgáltatás

Volt egy olyan esetünk, amikor egy megbetegedés akadályozta az UHT billentyűzetek eredetileg nehéz beállítását. Az orgonát jóval könnyebben játékra alkalmassá lehetett tenni, mert az UHT révén a paraméterek utólagosan módosíthatók. Más esetekben a megrendelők a nyomáspontot szerették volna módosítani vagy a billentyű-ellenállást növelni. A helyszíni különleges szolgáltatás nem ingyenes. Ebben az esetben az orgona forgalmazója vagy gyártója illetékes. Megállapodásra van szükség, amelyhez az UHT ajánlatot készít.

©  2010-2023 ULRICH HERMANN TASTATURBAU - AM ROLLSBERG 214 - 99610 ORLISHAUSEN - GERMANY. ALLE RECHTE VORBEHALTEN.